Bank of Japan zaznamenala náznaky oživenia ekonomiky

05.04.2013 Celý región

Tokio (TASR) - Japonská ekonomika prestala klesať a objavili sa už aj prvé náznaky jej oživenia. Uviedla to japonská centrálna banka (BoJ) vo svojom hodnotení, ktoré aktualizuje pravidelne každý mesiac. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.
Banka v správe konštatuje, že pokles japonského exportu i priemyselnej produkcie sa zastavil a niektoré ukazovatele dokonca signalizujú, že začína rásť. Aj výdavky japonských domácnosti sú čoraz stabilnejšie vďaka stúpajúcej dôvere spotrebiteľov v ďalší vývoj ekonomiky. Nálada sa zlepšuje aj japonským podnikateľom, ale fixné investície do rozvoja firiem sú stále slabé, aj keď v nevýrobnej sfére sa objavili náznaky možného zlepšenia.
Pokiaľ ide o globálnu ekonomiku, BoJ sa domnieva, že zámorské ekonomiky menia smer a po vlaňajšej fáze poklesu sa postupne odrážajú od dna. Japonsko je proexportne orientovanou ekonomikou, takže je závislé od dopytu po svojich produktoch v zahraničí. Preto sú vyhliadky na zotavenie zámorských ekonomík pre krajinu dobrou správou.
 

Vyberte región